Velikonoce jsou za dveřmi a vy můžete zkusit přímíchat mezi mazanec a beránka torrijas. Ingredience na tento tradiční sladký pokrk seženete snadno, takže vám nic v cestě nestojí.

Oslaď si Velikonoce španělskými torrijas

Oslavy Velikonoc patří ve Španělsku k nejdůležitějším událostem roku. Na rozdíl od Česka se ale koncentrují mezi Květnou a Velikonoční neděli a tomuto období se říká Svatý týden neboli Semana Santa.

Po celý tento týden prochází ulicemi měst slavná procesí (procesiones). Na první pohled jsou nepřehlédnutelní zejména Nazaretští (nazarenos), tedy kajícníci ve vysokých kápích, a nosiči (costaleros) bohatě zdobených oltářů (pasos) se sochou Ježíše Krista či Panny Marie. Za doprovodu pronikavých melodií trumpet a bubnů, zpěvu náboženských písní (saetas) a vůně kadidla (incienso) se jedná o vskutku magický zážitek. Semana Santa je ale spojená také se spoustou typických pokrmů. Jedním z nich jsou právě torrijas.

Původ torrijas sahá až do starověkého Říma, konkrétně do období 1. st. po Kr. Jejich příprava spočívá v tom, že se na širší plátky nakrájí pár dnů stará bílá bageta a namočí se v mléce svařeném s cukrem, skořicí a citronovou či pomerančovou kůrou. Jakmile bageta nasaje dostatek mléka, namočí se ještě v rozšlehaném vejci a osmaží se na pánvi. Následně se každý plátek obalí v cukru smíchaném se skořicí.

V současné době existuje velké množství moderních receptů, kde se běžné ingredience nahrazují bílým jogurtem, či dokonce Baileys. Já jsem zmínila základní, tradiční recept, ve kterém je mléko možné nahradit červeným vínem (ano, opravdu vínem, naředěným trochou vody). V rámci úspory kalorií navrhují některé moderní kuchařky jako alternativu upéct torrijas v troubě, není to pak ale úplně ono. Holt trocha oleje k této dobrotě prostě patří.

Již z dřívějších dob se torrijas pojí s postní dobou a Svatým týdnem pravděpodobně ze dvou důvodů. Po dobu půstu se obecně konzumovalo podstatně méně stravy, tedy i chleba, a ten pak bylo nutné spotřebovat už ztvrdlý. Zároveň jsou torrijas nutričně velmi vydatný pokrm, což bylo při půstu výhodné – strávníky nasytily a doplnily jim chybějící energii, aniž by tím došlo k porušení omezení spojených s dobou postní nařízených katolickou církví.

Po staletí byly torrijas jídlem chudých. Nabyly na důležitosti zejména ve 40. letech 20. století, nazývaných též jako „hladové roky“, kdy se Španělsko vzpamatovávalo z hrůz občanské války (1936-1939). Navzdory obrovské bídě frankistický režim podporoval a dodržoval oslavy Svatého týdne, většina obyvatel si ale ani v tomto období nemohla dovolit žádný nadstandard. Ingredience potřebné na přípravu torrijas však bylo možné nějakým způsobem obstarat. Staly se tak jedním z nejvíce připravovaných velikonočních sladkých pokrmů ve španělských domácnostech.

O oblibě tohoto pokrmu svědčí také konání soutěží o nejlepší torrijas napříč španělskými městy. V Leónu je tato soutěž dokonce celonárodní. Hlavním klíčem k úspěchu je údajně kvalita bagety - čím lepší bageta, tím lepší jsou pak torrijas. Proto není dobrý nápad připravovat je z bagety koupené v supermarketu, ale raději zajít do dobrého pekařství.

Příprava domácích torrijas je opravdu velmi jednoduchá. Připrav si ingredience a podívej na video – je ve španělštině, ale je natolik názorné, že jsem si jistá, že pochopíš, co máš dělat, i kdybys španělsky uměl/a říct jen hola. ¡Buen provecho!

Ingredientes / Ingredience:

1 barra de pan duro de días anteriores / 2-3 dny stará bílá (francouzská) bageta

1 litro de leche / 1 litr mléka

250 g de azúcar / 250 g cukru (krystal nebo krupice)

250 ml de aceite para freír / 250 ml oleje na smažení

3 huevos / 3 vejce

piel de naranja / pomerančová kůra

1 ramita de canela / 1 ks celé skořice

canela en polvo / mletá skořice

Torrijas - receta paso a paso (Anna recetasfaciles)

Aneta Psotová

Hola, já jsem Aneta, miluju španělštinu, fascinuje mě Španělsko a ráda se o své znalosti a zkušenosti lektorky, cestovatelky i nadšené studentky dělím s ostatními.

Jsem obyčejná holka z Valašska, která si na gymplu zvolila španělštinu jako druhý cizí jazyk jen z toho důvodu, že jí všichni (co ji neuměli) říkali, že je jednoduchá… Dopadlo to tak, že jsem vystudovala španělskou filologii v Olomouci, pracovala několik letních sezon v restauraci na katalánském pobřeží, studovala v Granadě, absolvovala pracovní stáž v Burgosu a prozkoumala na vlastní pěst Kubu, Mexiko a Peru.

Na webu Español con alma se snažím vytvořit španělskou oázu se zajímavými články a digitálními studijními materiály především pro dospělé studenty španělštiny. Ráda bych, abys byl/a v pravidelném a smysluplném kontaktu se španělštinou, i když zrovna nejsi ve Španělsku. A pokud ti můžu udělat den hezčí a předat ti trochu svého španělského nadšení, je to příjemný bonus.

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.