Recept na guacamole! To chcete! Stačí vám několik surovin a můžete si připravit velkou dobrotu v barvách mexické vlajky. Dnešní článek, video a interaktivní aktivita na naučení slovní zásoby připravila Vero z Es que. Vero je moje skvělá kolegyně, lektorka španělštiny, která vás nenechá se vymlouvat. Pojďte s námi ZaŽít španělské léto a v čase siesty si s námi dát 30 minutové konverzace.

Haciendo guacamole

Pojďte se s námi podívat na zoubek jídlu, které si můžete představit jako “mexické barvy na talíři”. Zelené (verde) avokádo s koriandrem, bílá (blanco) cibule a červená (rojo) rajčata. Už se vám začaly sbíhat sliny nad obrázkem guacamole ve vašich myslích?

Proč guacamole? Jeho příprava přece není nic světoborného. Tak třeba právě proto! Je to pokrm sympatický jak svým barevným vzhledem, tak i tím, že jeho ingredience lehce seženete i zde v České republice a můžete si tak trochu Mexika přenést k vám domů. A navíc, jste si jistí, jestli do guacamole patří či nepatří česnek? A jí se guacamole opravdu s něčím, čemu se říká nachos? A víte už, jak rozpoznat koriandr? Pojďte to zjistit a potrénovat u toho váš španělský sluch!

My jsme k přípravě guacamole použili:

  • 2 rajčata
  • svazek koriandru
  • 2 avokáda
  • limetku
  • 1 cibuli
  • sůl
  • chilli papričku
  • “totopos” k servírování (smažené kukuřičné trojúhelníčky)

Při výkladu ingrediencí si můžete všimnout pár pojmů, které jste možná používali či nazývali jinak. O našich červených rajčatech se Óscar zmiňuje jako o jitomates, to proto, že v Mexiku znamená slovo tomate rajče zelené, které se používá často třeba na přípravu omáček. Na druhou stranu říká limón něčemu, co vy byste možná spíš nazvali limetka. Jenže v mexické kuchyni je ten základní citrón právě ta naše zelená limetka, proto limón. Najdete ho u tacos, v kokteilech, prostě všude. Mají to tedy naopak.


Guacamole je nazýváno omáčkou salsa, i když v našem videu vypadá víc jako salát, vy můžete avokádo v něm taky rozmačkat, pokud preferujete. Nicméně, ta salsa vychází z toho, že guacamole můžete najít jako jeden z druhů “omáček” při přípravě tacos, něco co si dáte navrh. Servíruje se taky jako dip s totopos, které si hodně lidí vybaví, když se řekne slovo nachos. O co tu jde? Totopos jsou smažené kukuřičné trojúhelníčky, jsou to vlastně rozřezané a usmažené tortily, které se třeba nesnědly čerstvé. Nachos je pak hotový pokrm právě s těmito totopos, sýrem, omáčkou, atd. A jak je to s tím česnekem? Sami se přesvědčte ve videu, o česneku ani vidu ani slechu. Česnek byste mezi guacamole ingrediencemi v Mexiku nenašli.

Pokud tedy máte všechny ingredience, zkuste si je první španělsky pojmenovat, a na závěr přidejte tajnou ingredienci: poslech salsa playlistu při přípravě.

A teď hurá krájet a míchat do rytmu!

Nombres de ingredientes

Necesitamos x no necesitamos

Veronika Čadová

Buenas, já jsem Vero, lektorka španělštiny a autorka vznikajícího projektu Es que. Španělský jazyk jsem vybrousila na akademické půdě i na ulicích Mexika a Kanárských ostrovů. Španělština pro mě není jen o výuce, ale i o každodenním kontaktu s hispánským prostředím. Své zážitky přenáším do lekcí, proto mě baví spolupráce, kde jde o víc než jen gramatiku. Při tvorbě materiálů pro blog Španělské jednohubky popouštím uzdu kreativitě, protože chci, aby se mnou studenti pronikli do španělštiny skrz vlastní zájmy a jejich výmluvy, proč pro svou španělštinu nic neudělali, přestaly platit.

Veronika Čadová
Veronika Čadová
Se mnou a s Vero můžete zažít španělské léto!

Zažij španělské léto

2. srpna – 26. srpna 2021

Vždy v pondělí, úterý, středu a čtvrtek od 13:00 do 13:30

Intenzivní konverzace pro všechny, kteří chtějí rozvázat svůj španělský jazyk

  • 30 minut denně
  • 2 lektorky
  • 2–4 studenti ve skupince

Přeneste se na španělské pláže i bez cestování - sin pasaporte!

Chci zažít španělské léto!